DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE!

Riječ kruh svakodnevno upotrebljavamo, a kruh kao namirnicu stalno koristimo. Kod svih ljudskih katastrofa, poplava, potresa i dr., prvo se ljudima dijele kruh i voda, znači ono što je najpotrebnije za ljudsko preživljavanje.

Kruh je osnovna živežna namirnica, napravljena od brašna, vode, kvasca i soli, a mogu mu se dodati i razne masnoće, mliječni proizvodi, sjemenke, voće, aditivi i dr. Ljudima je trebalo više od 10 000 godina da uspiju od žitarica napraviti kruh, što znači da povijest žitarica seže puno dublje u prošlost nego povijest kruha.

U starom Egiptu pšenica je dominirala kao žitarica pa nije čudo da su počeci proizvodnje kruha u Egiptu i da su Egipćani prvi zapazili da odstajalo tijesto daje puno mekšu lepinju nego kada se odmah peče.

– Kolika je važnost kruha vidi se i po tome što se on posebno naglašava kao najveća vrijednost u glavnoj kršćanskoj molitvi “Oče naš”.
– Darivanje kruha prosjaku donosilo je sreću.
– Pri vjenčanju, posljednji dar koji bi nevjesta dobila od roditelja bio je kruh, da je prati sreća i blagostanje.

U NAŠOJ USTNOVI CIJELI TJEDAN POSVEĆENA JE VELIKA POZORNOST I NAŠA PAŽNJA KRUHU I PROIZVODIMA OD BRAŠNA. SVI SU NA NEKI SVOJ NAČIN SUDJELOVALI!

ZAVRŠNA SVEČANOST ODRŽANA JE U PETAK 20.10.2023. U 10 SATI U LIPIKU, U POLJANI 23.10. 2023. GODINE. PRIGODAN PROGRAM UVELIČALI SU SVEČENICI.

BLAGOSLOVOM KRUHA DALI SU JOŠ VEĆE ZNAČENJE NAŠEM SVEČANOM DANU!