Dječji tjedan u Dječjem vrtiću Kockica Lipik

Dječji tjedan se, tradicionalno, obilježava od 1953. godine. Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Ove godine Dječji tjedan započeo je u ponedjeljak, 3. listopada

na Međunarodni dan djeteta i završio u nedjelju, 9. listopada 2022. god.

U predvorju vrtića II. i III. mješovita vrtićka skupina “Ježići” i “Leptirići” pripremile su izložbu naslova “Veseli lipički konjići u veselom Dječjem vrtiću”, dok je u dvorištu našeg vrtića I. mješovita vrtićka skupina “Cvjetići” igrali staru dječju igru „Školica“ , ukrašavali kredom staze našeg dvorišta. Posebnu pozornost posvetili smo ostvarivanju dječjih prava ali i njihove odgovornosti. Uz razgovor o prijateljstvu II. mješovita vrtićka skupina izradila je plakat “Drvo prijateljstva” uz imenovanje najboljeg prijatelja. Međunarodni dan nenasilja obilježila je mlađa vrtićka skupina „ Malci“ čitajući slikovnice edukativnog sadržaja i izradom plakata, simbol mira PEACE na kojem dječji dlanovi različitih poruka poput: „Strpljivo čekamo red“, „Ispričamo se kada pogriješimo“, „Svi smo prijatelji“, „Koristimo lijepe riječi“, „Dok jedan priča drugi slušaju“ simboliziraju nenasilje!

I ove godine očitovala se povezanost Dječjeg tjedna i proslave Dana Grada Lipika, koji je slavio svoga svetca zaštitnika SV. Franju Asiškog. Tom prigodom su se naši vrtićarci natjecali kao pravi

sportaši na biciklijadi, posjetili su gradonačelnika u njegovom uredu, otpjevali mu pjesmicu „ i poklonili Foto – slikovnicu, zbirku fotografija koju smo nazvali „ Najmlađi koraci Grada“. Fotografije su nastale dok smo šetali našim Gradom Lipikom i upoznavali njegove znamenitosti i prirodne ljepote. Gradonačelnik se zahvalio djeci, počastio ih slasticama i poručio da budućnost našeg Grada leži u našim najmlađima i gdje god se oni pojave, sve je puno sreće, smijeha i veselja.

Naše „putovanje“ Dječjim tjednom nastavilo se prigodnim programom na svečanoj Sjednici Grada Lipika na kojoj smo oplemenili i razveselili naše sugrađane. Sjetili smo se i napuštenih životinja te smo povodom Svjetskog dana zaštite životinja posjetili sklonište na Bučju pod motom „ Ne kupuj psa, udomi prijatelja!“, tom smo prigodom napuštenim psićima donirali hranu, igračke i puno dječje ljubavi.

Nismo zaboravili niti naše lipicance jer smo i njima zapjevali i zaplesali na 15. obljetnicu njihova povratka iz progonstva, njima smo poklonili jabuke, a oni su nas vozili u kočiji.

Kraj dječjeg tjedan završio je onako kako i dolikuje, uz pjesmu, ples i veselu dječju predstavu „Pingvin iz Hrvatske“ kazališne skupine „Studio Suncokret“ na našoj terasi.

I na kraju treba naglasiti da budućnost našeg Grada leži u našim najmlađima i gdje god se oni pojave, sve je puno sreće, smijeha i veselja. Stoga, čestitajmo našim najmlađima Dječji tjedan, njihov tjedan i zaželimo im puno vedrine, sreće i radosti.